maandag 30 juni 2008

Vrijmetselarij en vrouwen

Dit jaar is het 100 geleden dat in Engeland de eerste Grootloge werd gesticht, die zowel mannen als vrouwen in de loge toeliet. In Engeland wordt dit jubileum herdacht met een tentoonstelling en publicatie.
Tot en met 19 december 2008 is in het Museum of Freemasonry in Londen de tentoonstelling 'Women and Freemasonry’ te zien. Er is aandacht voor het ontstaan van de Orde, haar veranderende relatie met zowel de traditionele, masculiene vrijmetselarij als met de theosofie, en haar bijdrage aan de emancipatiegeschiedenis. Voor het eerst zal een grote hoeveelheid voorwerpen, archiefmateriaal en regalia van gemengde loges te zien zijn, waaronder materiaal van en over Annie Besant, Francesca Arundale, George Martin, William Cobb en Marion Lindsey Halsey.

De Order of Women Freemasons publiceert ter gelegenheid van het jubileum een historisch overzicht: The Open Door: The Order of Women Freemasons 1908-2008, geschreven door Ann Pilcher-Dayton, archiviste van de Orde. Dit is verkrijgbaar via de museumwinkel en binnenkort ook online te bestellen.

Geen opmerkingen: