OVN STUDIEDAG 25/5/2023

‘Een in de wereld ongeëvenaarde erfgoedcollectie’ 
Kennismaking met het Vrijmetselarij Museum in Den Haag

Waarom deze studiedag?
De vrijmetselarij is een van de oudste sociale netwerken ter wereld. Ze is actief in Nederland sinds 1721 en kenmerkt zich door een bijzondere rituele traditie. Het inwijdingsgenootschap heeft in drie eeuwen een indrukwekkend cultureel erfgoed voortgebracht. Door een bewust gekozen verzamelbeleid kreeg dit al in het midden van de 19de eeuw, onder bewind van Grootmeester Prins Frederik (1797-1881), een museale functie en groeide vervolgens uit tot een erfgoedcollectie van (inter)nationaal belang. 
Het huidige Vrijmetselarij Museum omvat drie onlosmakelijk met elkaar verbonden delen: een historisch archief, wetenschappelijke bibliotheek (waaronder de Kloss-collectie) en verzameling museale objecten. Het belang van de collectie reikt veel verder dan alleen de geschiedenis van de vrijmetselarij, ze documenteert de sociale, politieke en culturele geschiedenis van Nederland en haar internationale betrekkingen. Van westerse expansiegeschiedenis tot vrouwenemancipatie, en van kunstgeschiedenis tot gender studies, voor alle vakgebieden binnen de Geesteswetenschappen is de collectie een goudmijn.

Impressie van de permanente expositie in het Vrijmetselarij Museum, Den Haag

Het Vrijmetselarij Museum is daarom wereldberoemd onder academische onderzoekers, al is ze juist bij het grote publiek in eigen land iets minder bekend. Voor Stichting OVN een reden om dit best bewaarde ‘geheim’ van Den Haag eens flink in de schijnwerpers te zetten met een internationaal symposium. Experts uit verschillende landen en vakgebieden zullen het ontstaan van het museum en haar belang als erfgoed van internationaal kaliber belichten (voertaal: Engels). Een bijzondere gastspreker uit de USA (via Zoom) is emerit. prof.dr. Margaret Jacob, auteur van The Radical Enlightenment en Living the Enlightenment. Zij deed het baanbrekend onderzoek hiervoor juist in de Nederlandse logearchieven.
Deze studiedag biedt een unieke kennismaking met een collectie die al 150 jaar in Den Haag is gevestigd en het verdient om hier ook in de toekomst te worden gekoesterd. De bijeenkomst vindt plaats nabij het Vrijmetselarij Museum en een tweede toepasselijke locatie: de logeruimtes naar ontwerp van de bekende architect, vrijmetselaar en theosoof Karel de Bazel uit 1916. Dit is nu een beschermd monument en onderdeel van het gebouwencomplex van Beeld & Geluid Den Haag. Deelnemers worden rondleidingen aangeboden. 

Programma
De studiedag vindt plaats op 25 mei 2023 (9.30-18.00 uur) in het Carlton Ambassador Hotel (Zeestraat) Den Haag. Het programma omvat de volgende sprekers:

- Opening studiedag door Vera Carasso, directeur Museumvereniging en Stichting Museumkaart
- The Dutch Museum of Freemasonry and the Study of Humanities (via Zoom)
emerit.prof.dr. Margaret C. Jacob, Univ. of California in Los Angeles
- From 18th century club archive to national heritage: the Dutch Museum of Freemasonry
dr. Andréa Kroon, Kroon & Wagtberg Hansen
- The Kloss-library, a goldmine for researchers
prof.dr. Jan Snoek, University of Heidelberg
- Archive, library, objects. The unique hybrid nature of masonic collections
Martin Cherry, Museum of Freemasonry, London
- Western esotericism and the Dutch Museum of Freemasonry (via Zoom)
prof.dr. Henrik Bogdan, University of Göteborg
- Egyptology and freemasonry: an example of interdisciplinary research opportunities
emerit.prof.dr. Eugène Warmenbol, Université Libre de Bruxelles
- Freemasonry and the study of Religion. Opportunities for collaboration
prof.dr. Ab de Jong, Univ. Leiden
- From private collections to public collections. The future of masonic museums
prof.dr. Andrew Prescott, Glasgow University

Aanmelden / kosten
Deze studiedag is toegankelijk voor zowel studenten, onderzoekers en erfgoedprofessionals, als logeleden en iedereen met liefde voor geschiedenis of cultureel erfgoed. Aanmelding vooraf is vereist.
Deelnamekosten: € 75,- regulier tarief / € 50,- donateurs OVN / € 35,- studenten (kopie studentenkaart meesturen). Dit bedrag is inclusief koffie/thee/afsluitende borrel en een exemplaar van de congrespublicatie. Ook de rondleidingen zijn inclusief, maar het aantal plaatsen is beperkt en vol = vol.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via dit inschrijfformulier. Plaatsen worden gereserveerd op volgorde van aanmelding, maar zijn pas definitief na ontvangst van betaling. De sluitingstermijn voor aanmeldingen is 22 Mei 2023. Contact: info@stichtingovn.nl

Vrijnetselarij Museum, Javastraat 2B, 
Den Haag.

Partners en sponsors
Beeld & Geluid Den Haag / Vrijmetselarij Museum / Stichting Maçonniek Studiefonds / Stichting Vrienden van de Verzamelingen van de Orde van Vrijmetselaren / Forschungsvereinigung Frederik der Großen Landesloge der Freimaurer von Deutschland / Michael M. Theis, Lt. Grand Commander, Supreme Council, 33⁰ A.A.S.R. of Germany / e.a.


Geen opmerkingen: